17. mai 2013

Õuesõpe Paikre prügilas KIK – i projekti raames.


14. – 15. mail 2013.a. külastasid Vändra Gümnaasiumi I ja II klass Paikre prügilat Pärnumaal Paikuse vallas. Keskkonnaohtlike jäätmetena viidi prügilasse tarvitatud patareid.
 
Jäätmed, mida inimesed enam ei vaja, on prügi. Paikre Jäätmekäitluskeskusese prügila valmis 2006. aastal. Prügila looduslikud ehk geoloogilised ja hüdroloogilised tingimused Põlendmaa külas on prügila jaoks väga soodsad ja kaitsevad looduskkeskonda maksimaalselt reostuse eest. Prügilat on plaanitud kasutamiseks 30 aastaks, kuid tänu inimeste teadlikkusele prügi sorteerimisel, jätkuks seda isegi pikemaks ajaks. Iga plastist, metallist või klaasist joogipakendit on võimalik uuesti kasutada. Paberi eraldamine olmeprügist ja selle töötlemine paberivabrikus, hoiab meie metsades palju puid elavana.
 
Õuesõpet alustati pooletunnise filmi vaatamisega. Filmist said õpilased vastused küsimustele:
·        Mis on prügi?
·        Miks peab jäätmeid sorteerima?
·        Mis saab sorteeritud jäätmetest edasi?
·        Kuidas vanapaberist saab uus paber?
 
I klass andis prügilasse ära kõik Vändra Gümnaasiumis õppeaasta vältel kogunenud kasutatud patareid. Ohtlike jäätmetena kaaluti ära ja võeti vastu 2,6 kg patareisid!
Järgnenud jalutuskäigul prügila territooriumil nägid õpilased erineva prügi kogumiskohti ja olmeprügist tekkinud suuri mäesuurusi kuhjasid. Masinate abil purustatakse ja surutakse kogu taaskasutusse sobimatu kokku ning hiljem kaetakse see kattematerjaliga. Nii luuakse alus tehisküngastikule. Osa olmeprügist muudetakse kompstmullaks, mida saab kasutada põldude ja aiamaade mulla struktuuri parendamiseks.
 
Õppekäigul said õpilased teada, miks on jäätmekäitlus vajalik ning kuidas saavad inimesed keskkonnasõbralikut käitudes säästa raha ja hoida loodust puhtana.
 
Vändra Gümnaasiumi klassiõpetajad: Marju Simson, Ene Kitsnik ja Silja Enok.
Õpilased vaatamas õppefilimi "Mis on prügi?"
Biolagunevad jäätmed, millest sorteeritakse välja kile.
I klassi õpilased Paikres õppekäigul.
II klassi õpilased Paikres õppekäigul.
Masinate keskel prügilas.
Kingitus Paikrest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar