25. apr 2013

V klassi õppekäik Tartu Observatooriumisse Tõraveres


24. aprillil 2013 külastas Vändra Gümnaasiumi V klass Tartu Observatooriumi. Väljasõit Tõraverre algas hommikul kell 8.00. Sõit viis läbi kauni kevadise Eestimaa, mille maastik oli algul tasane, kuid mida kaugemale Vändrast jõudsime, seda lainjamaks ja künklikumaks see muutus. Sõites piki Võrtsjärve kallast, tuletasime meelde talvel õpitut:  milline jõgi saab sealt alguse, kuhu ta suubub ja mis linnast see läbi voolab.
Tõraverre jõudsime kell kümme. Kohapeal võttis meid vastu giid, kes tutvustas observatooriumi ja selgitas Universumis toimuvat.
Esmalt vaatlesime Päikesesüsteemi maketti, kuhu olid istutatud elupuud, kus iga puu tähistas üht planeeti ja Päikest. Elupuud olid istutatud selliste vahedega, nagu asetsevad planeedid  meie päikesesüsteemis (kaugus üksteisest on võrdeline planeetide kaugusega looduses. 1m maapinnal võrdub 40 milj. km-ga looduses).
Seejärel suundusime teleskoobi torni, kus asub Põhjamaade suurim teleskoop. Giid selgitas, kuidas läbi peeglite toimub suurendamine, et teleskoop on paralleelselt viltu  Maa kujuteldava teljega ning saime aimu, kuidas  toimub tähtede ning planeetide vaatlemine.
Jõudes stellaariumi, näidati meile 66 aastat tagasi Siberis alla kukkunud raudmeteoriidi kildu, mis kaalub 270 kilogrammi. Tegime mudeli abil selgeks, kuidas Maal  vahelduvad aastaajad, öö ja päev. Saime teada miks paistab pilvitul ööl Kuu kord sirbina, kord ümmargusena ja vahel on üldse silmapiirilt kadunud. Huvitav oli teada saada kuidas tekivad Päikese ja Kuu varjutused. Viimaseks osaks jäi „Virtuaalne planetaarium“, kus arvutiprogramm näitab antud ajahetkel ja kohas liikuvat Päikest, Kuud  ja teisi taevakehi, satelliite ja erinevaid galaktikaid.
Enne kojusõitu kinnitasime keha ja  jagasime muljeid ning olimegi valmis pikaks tagasiteeks.
Oli tore ja meeldejääv õppekäik.

V klassi õpetaja Kaili Salumäe

Õpilased Päikesesüsteemi maketi ees
Teleskoobi torn
5. klass Tõravere Observatooriumi peahoone ees

1 kommentaar: